Assessing the Benefits of Shortening the Settlement Cycle of Securities in European Union from T+2 to T+1 Regime - Pernický, Jakub, 1998-
Európska komisia navrhuje prechod na cyklus zúčtovania T+1 pre cenné papiere. Hoci návrh T+1 už bol prijatý a implementovaný v iných krajinách, je dôležité vyhodnotiť potenciálny vplyv v rámci samotnej Európskej únie a výzvy, ktoré môžu vzniknúť. Niektoré empirické údaje od externých aktérov naznačujú, že vplyv je veľmi obmedzený, a preto by nemal predstavovať žiadne riziko a mohol by byť prevažne prospešný. Niektoré zainteresované strany však vyjadrili svoje obavy v súvislosti s prechodom, ktorý by ich prinútil pokračovať v zúčtovaní a vyúčtovaní do jedného pracovného dňa, čo by mohlo zvýšiť prevádzkové náklady. Zhodnotenie oboch hľadísk s ohľadom na už dostupné empirické dôkazy a záver, či by transformácia mohla priniesť dočasné, alebo dlhodobé narušenie trhu, alebo silné pozitívne dôsledky.