Theoretical Perspectives on FDI: Are Traditional Models Still Relevant? - Kunička, Michal, 1990-
Štúdium priamych zahraničných investícií (PZI) sa značne vyvinulo, čo odráža zmeny v globálnych ekonomických podmienkach, technologickom pokroku a inštitucionálnom vývoji. Rané neoklasické teórie poskytovali základné poznatky, ale ťažko vysvetľovali toky PZI medzi rozvinutými ekonomikami alebo zohľadňovali nedokonalosti trhu. Následné teórie zaviedli dynamiku na úrovni firiem a lokalít, hoci každá mala svoje obmedzenia. Kľúčovým pokrokom bola Dunningova eklektická paradigma, ktorá integrovala výhody vlastníctva, lokality a internalizácie do jednotného rámca. Hoci existujúce teórie ponúkajú solídny základ, musia sa prispôsobiť súčasným výzvam vrátane geopolitického napätia, digitálnej globalizácie a súčasných trendov udržateľnosti. Poskytnutie stručného prehľadu teórií PZI a posúdenie ich koncepčných silných stránok a obmedzení. Na posúdenie sily jednotlivých teoretických myšlienok o PZI sa používa aj empirický základ vo forme existujúcich štúdií. Poukázanie na problém relevantnosti existujúcich teoretických rámcov, ktoré nie sú vždy vhodné na vysvetlenie aktuálnych otázok, ako sú geopolitické riziká, digitalizácia alebo dosiahnutie udržateľnosti.