Politische und sozioökonomische Veränderungen in der Slowakei und ihre Auswirkungen auf Bildung und Fremdsprachenunterricht nach 1989 - Šukolová, Lucia, 1984-
V článku mapujeme politické a sociálno-ekonomické zmeny na Slovensku po roku 1989 a sledujeme ich vplyv na inštitucionálne vzdelávanie a výučbu cudzích jazykov. Identifikujeme dôležité zmeny, ku ktorým došlo počas vlád jednotlivých premiérov – ako napríklad rozdelenie Československa, vznik samostatnej Slovenskej republiky a vstup Slovenska do Európskej únie (EÚ), keď sa slovenčina stala jedným z úradných jazykov EÚ. Vďaka vstupu do EÚ, schengenského priestoru a eurozóny, prijatiu spoločnej meny euro sa slovenským občanom uľahčil nielen voľný pohyb za účelom vzdelávania, cestovného ruchu a práce, ale aj platby v krajinách eurozóny.