China’s Trade and Investment Trends in European Belt and Road Initiative (BRI) Countries: A Descriptive Overview - Moradi Haghighi, Faezeh, 1988-
Podrobný opisný prehľad obchodnej a investičnej angažovanosti Číny v 26 európskych krajinách zapojených do iniciatívy BRI (Belt and Road Initiative). Výskum využíva údaje z obchodnej mapy ITC a sledovača globálnych investícií v Číne a skúma sektorové zloženie, geografické vzorce a strategické rozmery hospodárskej stopy Číny v Európe v rokoch 2013 až 2024. Zistenia odhaľujú pretrvávajúce obchodné asymetrie, selektívnu sektorovú angažovanosť a nerovnomerné rozloženie čínskych priamych zahraničných investícií ovplyvnené politickou zhodou, inštitucionálnou kapacitou a regulačným kontextom. Zatiaľ čo rozvoj infraštruktúry a digitálna konektivita v rámci iniciatívy BRI pokročili, obavy týkajúce sa transparentnosti, zadlženosti a strategickej závislosti sa zvýšili. Článok tvrdí, že trajektória iniciatívy BRI v Európe odráža širší prechod – od skorého nadšenia k opatrnému pragmatizmu – a zdôrazňuje potrebu vyváženejšej spolupráce založenej na pravidlách v budúcnosti.