Textile Waste Management in Fast Fashion and Solutions for Transition to a Circular Economy in the Industrial Company Chemosvit Fibrochem - Bujda, Pavol
Textilný priemysel je spájaný s negatívnymi vplyvmi na životné prostredie v dôsledku neustáleho používania pesticídov a znečisťujúcich farbív, nadmernej spotreby vody a elektriny a uvoľňovania emisií a znečisťujúcich výparov do ovzdušia. Textilný odpad končí na skládkach alebo sa spaľuje, čo predstavuje riziko znečistenia pôdy, vodných tokov a ovzdušia. Rastúce množstvo textilného odpadu a nedostatok technológií na jeho recykláciu vedú textilné spoločnosti k hľadaniu alternatívnych možností nakladania s týmto typom odpadu a k nevyhnutnému zavedeniu obehového hospodárstva. Článok zdôrazňuje dopady rýchlej módy a na základe výsledkov primárneho výskumu predstavuje odporúčania a možné riešenia pre riadenie obehového hospodárstva v konkrétnom priemyselnom podniku.