Regional Potential for Brownfield Regeneration in the Czech Republic Using Multi-Criteria Decision Analysis - Škrabal, Jaroslav
Hodnotenie potenciálu regenerácie brownfieldov v Českej republike pomocou rámca viackriteriálnej rozhodovacej analýzy (MCDA). Bol stanovený súbor desiatich kvantitatívnych a kvalitatívnych kritérií vrátane vlastníckej štruktúry, predchádzajúceho využívania pôdy, rozlohy lokality a dostupnosti kľúčovej infraštruktúry. Každé kritérium bolo najprv normalizované, následne boli priradené váhy na základe jeho relevantnosti pre regeneráciu. Skóre MCDA bolo vypočítané pre všetky regióny NUTS 3. To umožnilo porovnanie ich pripravenosti na prestavbu. Ústecký kraj dosiahol najvyššie skóre, nasledovaný Moravskosliezskym a Libereckým krajom, predovšetkým vďaka kombinácii verejného vlastníctva, vysokej hustoty brownfieldov a dopravnej dostupnosti. Pearsonove korelačné koeficienty potvrdili dominantnú úlohu počtu lokalít, predchádzajúceho využívania pôdy a verejného vlastníctva pri ovplyvňovaní potenciálu regenerácie. Naopak, celková vzdialenosť infraštruktúry mala slabšiu koreláciu s pripravenosťou. Výsledky poskytujú dátovo riadený a prenosný rámec na podporu regionálneho plánovania a rozvoja politiky brownfieldov.