From Policy to Practice: Governmental Programs for Economic Migration in the Czech Republic and their Impact on the Inflow of Highly Skilled Workforce - Zachová, Daniela
Česká ekonomika čelí výraznému nedostatku pracovných síl. Vládne programy pre ekonomickú migráciu riešia tento problém podporou zahraničných spoločností, ktoré presúvajú zamestnancov z tretích krajín do Českej republiky. Tieto programy prešli od svojho spustenia v roku 2012 niekoľkými zmenami, ako napríklad predĺženie kvót a územné rozšírenie. Práca skúma ročné zmeny kvót pre žiadosti o zamestnanecké karty v rámci vládnych programov pre ekonomickú migráciu. Posudzuje, či tieto kvóty odrážajú prílev ekonomických migrantov a spĺňajú potreby českého trhu práce, a to analýzou vývoja kvót od roku 2019 do roku 2024 a porovnaním priemerného počtu aktívnych zahraničných pracovných miest medzi júlom 2024 a februárom 2025 s kvótami stanovenými nariadením vlády č. 187/2024 Z. z. Zistenia naznačujú, že hoci je zahraničná pracovná sila kľúčová pre hospodársky rast a konkurencieschopnosť, súčasný systém kvót nemusí plne riešiť požiadavky trhu práce, čo zdôrazňuje potrebu koherentnejšieho a systematickejšieho prístupu k migrácii.