Přírodní kapitál v kontextu řízení přechodových (tranzitivních) a fyzických rizik - Sosnytska, Alina
Finančné inštitúcie a regulátori venujú stále väčšiu pozornosť klimatickým a environmentálnym rizikám, ktoré môžu mať zásadný vplyv na finančnú stabilitu a konkurencieschopnosť podnikov. Tieto faktory nielen zvyšujú úverové riziko, hlavne u subjektov ohrozených prechodovými (tranzitívnymi) a fyzickými rizikami, ale zároveň otvárajú nové obchodné príležitosti. Banky a investori preto stále častejšie hľadajú spôsoby, ako podporiť klientov v prechode na udržateľnejšie obchodné modely, čím nielen znižujú rizikovosť portfólia, ale zároveň prispievajú k transformácii ekonomiky smerom k dlhodobej udržateľnosti.