Gender Equality in High-Tech Sectors: Analysis of Women’s Representation in Technology Industries in the Visegrád Group Countries - Janikovičová, Sabina, 2000-
Táto štúdia skúma rodovú rovnosť v high-tech sektoroch krajín Vyšehradskej štvorky (V4) so ​​zameraním na rodové rozdiely v zamestnanosti, neupravený rozdiel v odmeňovaní žien a mužov a zastúpenie žien v technologicky a znalostne náročných odvetviach na nadnárodnej úrovni. Zistenia naznačujú, že napriek rastúcemu dopytu po špecializovaných odborníkoch zostáva podiel žien zamestnaných v týchto sektoroch nízky, pričom medzi jednotlivými krajinami sa pozorujú výrazné rozdiely. Medzi kľúčové faktory prispievajúce k nerovnosti patria prekážky v vzdelávaní a vstupe do kariéry, rozdiely v odmeňovaní a obmedzená podpora rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom.