Adoption and Impact of Generative AI: Perspectives from South African Tech Entrepreneurs - Mutanga, Murimo Bethel
Článok skúma, ako podnikatelia využívajú generatívne technológie umelej inteligencie. Pre tento cieľ je použitý kvalitatívny výskum, ktorý zahŕňa hĺbkové rozhovory s 15 technologickými podnikateľmi, ktorí vo svojich podnikoch aktívne využívajú generatívne nástroje umelej inteligencie. Zistenia ukazujú, že generatívna umelá inteligencia výrazne zlepšuje tvorbu obsahu, dizajn, vývoj softvéru, zapojenie zákazníkov a procesy prototypovania. Sú však identifikované aj výzvy, ako napr. kontrola kvality, originalita a potreba ľudského dohľadu. Zistenia naznačujú, že hoci generatívna umelá inteligencia ponúka podstatné výhody, vrátane úspory času a nákladov, táto technológia tiež vyžaduje starostlivé riadenie, aby sa zabezpečil súlad s obchodnými cieľmi a etickými štandardmi. Tieto poznatky ukazujú na dôležitosť vyváženého prístupu, ktorý kombinuje automatizáciu s ľudskou odbornosťou, a poskytujú cenné usmernenia pre technologických podnikateľov a tvorcov politík pri využívaní umelej inteligencie na dosiahnutie udržateľného rastu.