Preddavky na daň z príjmu FO a PO v roku 2025 - Želonka, Michal
Jednou zo základných povinností daňových subjektov v rámci systému dane z príjmov na Slovensku je platenie preddavkov na daň. Preddavky na daň predstavujú osobitný režim postupného splácania budúcej daňovej povinnosti ešte pred jej konečnou ročnou splatnosťou. Ide o mechanizmus, ktorého účelom je zabezpečiť plynulé financovanie štátneho rozpočtu počas zdaňovacieho obdobia a zároveň rozložiť daňové zaťaženie daňovníka na viacero častí, aby sa predišlo jednorazovému vysokému odvodu dane po podaní daňového priznania.