Does the Foreign Direct Investment Enhance Digital Readiness? - Darmo, Ľubomír, 1984-
Článok sa zameriava na štúdium úlohy priamych zahraničných investícií pri zlepšovaní technológií a digitalizácii v krajinách strednej a juhovýchodnej Európy. Index pripravenosti na hraničné technológie je ukazovateľ, na ktorý investície pozitívne vplývajú. Okrem priamych zahraničných investícií sa v panelovej regresnej analýze používa 12 premenných. Premenné predstavujú rôzne oblasti, ako napríklad výkonnosť ekonomiky, medzinárodný obchod, práca, vzdelávanie, výskum a digitálna infraštruktúra. Použité údaje pozostávajú zo 17 prierezových jednotiek – krajín strednej a juhovýchodnej Európy a 12 časových radov – obdobie 2008 – 2019, pre ktoré je index k dispozícii. Výsledok naznačuje, že prílev priamych zahraničných investícií má pozitívny a štatisticky významný vplyv na skóre indexu.