Fighting Inflation within the Monetary Union and Outside: The Case of the Visegrad 4 - Martin, Reiner
Postpandemický nárast inflácie otestoval rámce menovej politiky na celom svete. Bol to osobitný test pre štyri krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) v strednej a východnej Európe, ktoré poskytli „prirodzený experiment“ na preskúmanie výsledkov menovej politiky v dvoch rôznych menových režimoch. S všeobecne podobnými ekonomickými charakteristikami bolo Slovensko už v Hospodárskej a menovej únii (HMÚ) pred nástupom postpandemickej inflácie, zatiaľ čo ostatné tri krajiny (Česko, Maďarsko a Poľsko) neboli. Aká bola inflačná výkonnosť krajín V4 v dvoch rôznych režimoch? Čo to znamená pre analýzu nákladov a výnosov prijatia eura pre krajiny, ktoré sú stále mimo eurozóny? Zistenie, že členstvo v HMÚ bolo prospešné tak v „normálnych časoch“, keď výhody menovej suverenity pre malé, otvorené a integrované ekonomiky mizli, ako aj obzvlášť užitočné v krízových časoch.