Komparácia obcí (jednotiek miestnej správy) krajín V4 z hľadiska úloh v poskytovaní vybraných verejných služieb - Konečný, Stanislav
Štúdia porovnáva obce v krajinách V4, definované podľa existujúceho územného členenia v krajine ako základné jednotky územnej verejnej správy na najnižšej úrovni, na samosprávnom základe a s plnou právnou subjektivitou svojich orgánov. Porovnáva vybrané verejné služby (základné školy, zdravotné strediská prvého kontaktu a ošetrovateľské služby) ako reprezentantov osobných verejných služieb (vzdelávacích, zdravotníckych, sociálnych) z hľadiska toho, ako je zriaďovateľská kompetencia týchto zariadení pridelená jednotlivým obecným (alternatívne vnútroobecným alebo medziobecným) jednotkám miestnej samosprávy. Výsledkom štúdie sú odporúčania pre možné reformy v Slovenskej republike.