Aktuálne otázky verejného zdravotníctva - Dudová, Iveta
Verejné zdravie je súčasťou komplexného systému zdravotnej starostlivosti. Je to systém zameraný na ochranu, podporu a rozvoj verejného zdravia. Verejné zdravie identifikuje, meria a monitoruje potreby a trendy v oblasti zdravia na komunitnej, národnej a globálnej úrovni sledovaním trendov ochorení a rizikových faktorov. Analýza týchto trendov a existencia fungujúceho systému zdravotníckych informácií poskytuje základné informácie na predpovedanie alebo anticipáciu budúcich potrieb populácie a komunity v oblasti zdravia. Definovanie základných rámcov verejného zdravia s osobitným dôrazom na podmienky SR a nerovnosti v oblasti zdravia a hodnotenie súčasného vývoja v týchto oblastiach.