Influence of Packaging Design, Nutritional Information - FOPL and Eco Modulation Indicator on Consumers’ Food Choice Decisions - Jurčišin, Patrik
Spotrebiteľské správanie a rozhodovanie je ovplyvnené niekoľkými faktormi, ktoré ovplyvňujú spotrebiteľské výbery potravín. Tieto faktory možno vnímať prostredníctvom zmyslov na vedomej úrovni alebo nás môžu motivovať prostredníctvom spotrebiteľského nevedomia. V súčasnosti už klasické marketingové metódy nestačia na identifikáciu motivátorov, ktoré nás povzbudzujú k výberu produktov, a je potrebné ich kombinovať s nástrojmi, ktoré dokážu preskúmať nevedomie zákazníka prostredníctvom pocitov a emócií. Tie zohrávajú kľúčovú úlohu pri rozhodovaní a dávajú impulz k nákupu. Pre lepšie pochopenie výberu potravín je potrebné použiť metódy, ktoré podrobnejšie analyzujú atraktivitu vizuálnych prvkov na obale. Preto bola použitá očná kamera Eye Tracker (ET) na detekciu vizuálnej atraktívnosti konkrétnych prvkov na obale. Kombináciou kvantitatívneho a kvalitatívneho zberu údajov a analýzy spotrebiteľského rozhodovania sa autori zamerali na vizuálnu pozornosť dizajnu obalov, označovanie FOPL a označovanie výrobkov balených v recyklovateľných obaloch, čo súvisí s novou politikou EÚ v oblasti ekomodulácie. Atraktivita dizajnu obalu lepšie predáva produkt, ale malo by sa zohľadniť aj potenciálne rozhodovanie na základe nutričných ukazovateľov alebo použitých obalových materiálov. Nové nariadenia EÚ o obaloch, ako aj prísnejšie pravidlá pre udržateľnejšie - recyklovateľnejšie obaly a postupný prechod na obehové hospodárstvo budú znamenať nižšie náklady na balenie pre výrobcov používajúcich recyklovateľné materiály. Výskum skúmal, či informácie na obaloch potravinárskych výrobkov majú pozitívny vplyv na rozhodovanie spotrebiteľov pri výbere nielen zdravších, ale aj ekologicky balených produktov.