Zrušenie privilégia profesorov a jeho vplyv na kvalitu patentov univerzít - Tichý, Juraj
Po vzore USA zmenilo v roku 2000 niekoľko európskych krajín legislatívu v oblasti duševného vlastníctva univerzitných patentov. Dánsko, Nemecko, Rakúsko, Nórsko a Fínsko zrušili „profesorské privilégium“ vlastniť patenty, ktoré sú výsledkom ich výskumu na univerzite. Tieto práva boli prenesené na samotné univerzity. Zároveň univerzity vytvorili administratívny systém na zabezpečenie lepšej ochrany duševného vlastníctva a zlepšenie komerčného využitia akademického výskumu. Zhodnotenie vplyvu daných reforiem na kvalitu patentov vytvorených na univerzitách.