Factors Influencing Honey Choice in Slovakia and Hungary: A Comparative Study - Šedík, Peter
Štúdia skúma vonkajšie a vnútorné faktory, ktoré ovplyvňujú rozhodnutia o kúpe medu a ich vplyv na spotrebu medu na Slovensku a v Maďarsku. Porovnávacia štúdia je založená na online prieskume uskutočnenom v roku 2022. Obe výskumné vzorky sú reprezentatívne z hľadiska pohlavia a veku. Zahŕňajú spotrebiteľov medu vo veku 18 rokov a viac. Na skúmanie vzťahov medzi 20 vybranými faktormi bola použitá exploratívna faktorová analýza (EFA). Zistenia ukázali existenciu niekoľkých latentných faktorov s miernymi rozdielmi medzi týmito dvoma krajinami. Na slovenskom trhu s medom boli identifikované štyri latentné faktory: kvalita, cena, marketing a vizuálne faktory, zatiaľ čo na maďarskom trhu s medom bolo identifikovaných šesť latentných faktorov: kvalita, marketing, geografické umiestnenie, dizajn produktu a vizuálne faktory. Okrem toho kohortová analýza ukázala štatisticky významné rozdiely medzi generáciami (Generácia Z, Generácia Y, Generácia X a Babyboomers) v oboch krajinách. Zistenia poskytujú cenné poznatky o preferenciách spotrebiteľov pri výbere medu, čo môže včelárom pomôcť pri vývoji marketingových stratégií zameraných na zákazníka.