Phraseologie und Mehrsprachigkeit: Eine linguistische Analyse - Seresová, Katarína, 1967-
Frazeológia zohráva ústrednú úlohu v jazykovej kompetencii a predstavuje dôležitú oblasť výskumu v lingvistike. Viacjazyční hovoriaci čelia výzve porozumieť a používať idiomatické výrazy vo viacerých jazykoch. Frazeologizmy sú často kultúrne špecifické a ťažko sa prenášajú, čo vedie k interferencii a nesprávnej interpretácii. Tento článok skúma interakcie medzi frazeológiou a multilingvizmom, analyzuje typické zdroje chýb a zdôrazňuje stratégie, ktoré viacjazyční hovoriaci používajú na prekonanie frazeologických výziev. Zohľadňujú sa kognitívne, sociolingvistické a interkultúrne aspekty. Osobitná pozornosť sa venuje úlohe mentálneho lexikónu a vplyvu jazykového kontaktu a jazykovej dominancie na spracovanie a osvojovanie si idiomatických štruktúr.