Strategic Trade Diversification: Engagement of the Visegrad Group with the Western Balkans - Zubaľová, Ľubica, 1969-
Krajiny Vyšehradskej skupiny (Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Slovensko) a krajiny západného Balkánu zdieľajú silné historické obchodné a kultúrne väzby a ich obchodné vzťahy nadobúdajú čoraz väčší význam v kontexte geopolitických zmien a ekonomických transformácií v regióne. Najnovšie trendy naznačujú rastúci vzájomný obchod a analýza indexu obchodnej komplementarity odhaľuje vysokú obchodnú kompatibilitu, čo potvrdzuje potenciál pre efektívnu spoluprácu. Index intenzity obchodu tiež vykazuje vysoké hodnoty, najmä v prípade Maďarska. Táto práca hodnotí obchodnú výmenu a skúma intenzitu a kompatibilitu hospodárskych vzťahov so zameraním na obchod krajín Vyšehradskej skupiny so Srbskom, ich kľúčovým obchodným partnerom. Výsledky naznačujú, že posilnená spolupráca medzi regiónmi by mohla priniesť značné ekonomické výhody a posilniť regionálnu stabilitu a konkurencieschopnosť.