Nástroje generatívnej umelej inteligencie vo výučbe anglického jazyka - Pondelíková, Ivana
Príspevok sa zameriava na prezentáciu tzv. „dobrých praktík“ pri využívaní nástrojov AI (napr. ChatGPT, Gemini, Perplexity), na rozvoj jazykových a kultúrnych kompetencií študentov angličtiny. Dáta boli zozbierané počas štyroch workshopov, ktoré sa realizovali na Katedre anglistiky a amerikanistiky UCM v Trnave, ktorých sa zúčastnilo 94 študentov bakalárskeho štúdia. Kombinovanou metodológiou sa skúmali vplyvy AI na čítanie, písanie, kritické myslenie a rodovú citlivosť. Zistenia ukazujú zlepšenie najmä v slovnej zásobe a štylistike, pričom efekt nástrojov AI závisí od predchádzajúcich vedomostí študentov.