Open Science and Youth Creativity: Evidence from Ukrainian University Students - Artiukhova, Nadiia, 1988-
Uprostred rastúcich globálnych výziev, ako sú technologické zmeny a sociálno-ekonomická neistota, sa podpora kreativity mládeže stala nevyhnutnou pre udržateľný rozvoj. Na Ukrajine predstavuje otvorená veda sľubnú cestu k rozvoju kľúčových kompetencií, ako je kreativita, kritické myslenie a spolupráca, ktoré sú nevyhnutné pre zvládnutie prebiehajúcej sociálnej a vzdelávacej transformácie. Cieľom tejto štúdie je preskúmať vzťah medzi zapojením ukrajinských mladých ľudí do praktík otvorenej vedy a ich tvorivým rozvojom naprieč akademickými disciplínami a úrovňami vzdelania. Táto štúdia, ktorá vychádza z údajov z celoštátneho prieskumu 2 250 ukrajinských univerzitných študentov (bakalárskych, magisterských a doktorandských) štúdií, aplikuje neparametrické metódy na analýzu toho, ako sa mladí ľudia zapájajú do otvorenej vedy.