Zákon o službách zamestnanosti - Fudák, Lukáš
Služby zamestnanosti sú činnosti a opatrenia, ktoré zabezpečuje štát prostredníctvom úradov práce alebo iné subjekty s cieľom podporiť zamestnanosť a uľahčiť ľuďom prístup na trh práce. Ich úlohou je sprostredkovať vhodné zamestnanie, pomôcť zamestnávateľom získať pracovníkov a prispieť k znižovaniu nezamestnanosti. Služby zamestnanosti sa neobmedzujú len na sprostredkovanie práce, ale predstavujú komplexný systém podpory pre ľudí aj firmy. Pre uchádzačov o zamestnanie znamenajú pomoc pri orientácii na trhu práce, zvyšovanie kvalifikácie, finančnú podporu počas nezamestnanosti a motiváciu aktívne si hľadať prácu. Pre zamestnávateľov sú nástrojom, ako rýchlejšie nájsť zamestnancov, získať príspevky na vytváranie pracovných miest alebo využiť poradenské služby pri výbere ľudí. Pre štát a spoločnosť zabezpečujú stabilitu na trhu práce, pomáhajú predchádzať sociálnym problémom spojeným s nezamestnanosťou a podporujú hospodársky rast. Okrem povinných úloh majú služby zamestnanosti aj preventívnu a rozvojovú funkciu, pričom sa snažia predchádzať dlhodobej nezamestnanosti, podporujú znevýhodnené skupiny obyvateľstva a reagujú na nové trendy, ako sú digitalizácia, zelené pracovné miesta aj potreba mobility.