Evaluating the Performance of Variants of the Lee-Carter Method for Mortality Forecasting in the Population Projection of the Czech Republic from the Czech Statistical Oﬃce 2023‒2100 - Morávek, David
Tento článok rozoberá použitie Lee-Carterovho modelu, jednej z najpoužívanejších metód na predpovedanie úmrtnosti. Taktiež rozoberá jeho modifikované verzie, a to kohortový a koherentný variant, ktoré boli vyvinuté na zlepšenie presnosti predpovede modelu. Tento článok ich porovnáva z hľadiska ich schopnosti predpovedať dlhodobé trendy úmrtnosti v prípade Českej republiky. Projekcia úmrtnosti bola založená na historických údajoch o vekovo špecifických mierach úmrtnosti od roku 1980 do roku 2019 pre tzv. európsky potenciál úmrtnosti, ktorý bol zostavený z najnižších pozorovaných mier úmrtnosti v rozvinutých európskych krajinách. Na základe výsledkov bol ako najvhodnejší model vybraný koherentný Lee-Carterov model, ktorý je v literatúre opisovaný ako robustnejší a vhodný pre projekcie s dlhodobým horizontom.