Prevencia delikvencie a kriminality mládeže - Marcineková, Zuzana
Analýza sociálno-patologických javov, delikvencie a kriminality detí a mládeže, možnosti prevenčnej práce v prostredí ZŠ a SŠ. Článok pojednáva o súčasnom stave v oblasti danej problematiky, stručne vymedzuje základnú terminológiu, venuje pozornosť sociálno-patologickým javom, ich formám a príčinám u žiakov základných škôl a študentov stredných škôl, ako i nedostatočnému právnemu povedomiu mladistvých páchateľov. Zameriava sa na aktuálne európske dokumenty v oblasti prevencie delikvencie a kriminality mládeže a legislatívne východiská systému školskej prevencie. Dôraz je kladený na samotný systém školskej prevencie, jej formy a jednotlivé zložky, ktoré na prevencii participujú. Neopomína možnosti skutočne širokého využitia jednotlivých vyučovacích predmetov, pre prierezovú tému akou je prevencia delikvencie a kriminality.