The Current Position of Neuromarketing as a Tool of Marketing and Communication Strategy - Pátík, Ladislav
Neuromarketing je nástroj používaný na skúmanie skutočných spotrebiteľských preferencií, ktoré nie sú subjektívne ovplyvnené, napr. zaujatosť voči určitej značke, nástroje marketingovej komunikácie atď. Študuje mozgové funkcie pri rozhodovaní o kúpe produktu. Cieľom je nájsť a identifikovať rozdiely medzi vedomým tvrdením zákazníka a jeho podvedomým správaním. Monitoruje, ako mozog reaguje na určité podnety obsiahnuté v reklame, značke atď. Na tento účel využíva štúdie, ktoré skúmajú vplyv marketingových podnetov na reakcie spotrebiteľov. Cieľom našej štúdie je poskytnúť objektívny a komplexný prehľad nových vedeckých poznatkov, ktoré poukazujú na určité medzery vo výskumných metódach a myslení o správaní a rozhodovaní spotrebiteľov. Zameriavame sa na oblasť neuromarketingu vo všeobecnosti, na jeho metódy a koncept intuitívneho správania spotrebiteľov. Hlavnými časťami sú praktické aplikácie neuromarketingu v oblasti marketingu a marketingovej komunikácie. Výskumná časť opisuje priebeh a výsledky aplikovaného experimentu, pričom využíva dve metódy neuromarketingového výskumu na ovplyvnenie zmyslov spotrebiteľa a na zistenie rozdielov medzi vedomým a nevedomým rozhodovaním a zároveň na to, ako sa tieto zistenia môžu prejaviť v oblasti marketingovej a komunikačnej stratégie. Kľúčové zistenia sú jasne zhrnuté v súhrne a závere.