Ecoproducts in the Dynamic Era of Digital Communication: A Neuromarketing Study of Users’ Emotional Reactions on Social Media - Ščepková, Simona
V súčasnej dobe, keď sa sociálne médiá stali primárnym nástrojom interakcie medzi značkami a spotrebiteľmi, sa čoraz viac zdôrazňuje dôležitosť emocionálnych reakcií vyvolaných pozorovaním verejných komentárov. Táto štúdia analyzuje, ako tieto reakcie formujú proces rozhodovania pri nákupe ekologických produktov. Cieľom tejto štúdie je preklenúť medzeru v analýze emocionálnych reakcií používateľov sociálnych médií, ktorí sú vystavení rôznym neoficiálnym informáciám zverejneným na sociálnych médiách a zároveň zhromažďujú informácie o ekologických produktoch, ktoré môžu významne ovplyvniť ich nákupné rozhodnutia. Cieľom je preskúmať, porovnať a vyhodnotiť, ako pozitívny a negatívny sentiment v komentároch používateľov ovplyvňuje vnímanie a hodnotu ekologických produktov u ostatných používateľov sociálnych médií. Zistenia naznačujú, že príspevky s pozitívnymi komentármi podporujú zvýšenú angažovanosť a priaznivé vnímanie produktov, zatiaľ čo negatívne komentáre vedú k pochybnostiam a frustrácii. V neuromarketingovom experimente sme zistili, že 81,8 % respondentov považovalo vizuálny dizajn ekologického produktu a ekologické posolstvo značky za atraktívne, pričom 63,6 % uviedlo, že negatívne komentáre na sociálnych sieťach mali významný vplyv na ich vnímanie značky. Tieto výsledky podporujú hypotézu, že emocionálne reakcie na komentáre sú silným faktorom pri rozhodovaní spotrebiteľov, čo naznačuje, že pozitívne recenzie môžu slúžiť ako sociálny dôkaz, zatiaľ čo negatívne komentáre môžu spôsobiť kognitívnu disonanciu. Prostredníctvom tejto štúdie sa snažíme prispieť k hlbšiemu pochopeniu dynamiky medzi emocionálnymi reakciami a vnímaním ekologických produktov v ére digitálnej komunikácie, čo má významné dôsledky pre marketingové stratégie ekologických značiek.