Governance: zdravý manažérsky rozum ako základ modernej firmy - Roštek, Naďa
V posledných rokoch sa pojem governance zviditeľnil ako súčasť ESG a požiadaviek na dlhodobo udržateľné podnikanie. Tento pojem môže znieť abstraktne a najmä v podmienkach menších firiem môže tiež evokovať nadmernú byrokraciu. V skutočnosti však ide o veľmi konkrétnu vec – spôsob, akým je firma riadená. Ako sú nastavené pravidlá, kto rozhoduje a nesie zodpovednosť, ako rozhodovania reflektujú deklarované hodnoty a zdravý úsudok. Dôležitou súčasťou správneho nastavenia governance sú tiež opatrenia, vďaka ktorým je firma odolná a schopná reagovať na rôzne právne a podnikateľské riziká a predchádzať im.