Optimization of Production Processes and Tool Utilization in Industrial Grinding Operations - Malega, Peter
Optimalizácia výrobných procesov v nástrojárni s osobitným dôrazom na brúsne operácie. Identifikácia a implementácia prístupov, ktoré zvyšujú efektivitu výroby, minimalizujú prestoje a znižujú výrobné náklady. Prostredníctvom analýzy súčasného stavu výrobných procesov boli identifikované kľúčové faktory negatívne ovplyvňujúce produktivitu, vrátane nedostatočného využitia nástrojov a neefektívneho plánovania. Článok predstavuje metodiku hodnotenia výkonnosti výrobných systémov, ktorá zahŕňa použitie nástroja na celkovú efektívnosť zariadení (OEE) a analýzu pracovných postupov. Na základe zozbieraných údajov boli navrhnuté konkrétne vylepšenia, ako napríklad zavedenie moderných nástrojov, optimalizácia pracovných postupov a implementácia prediktívnej údržby na báze senzorov. Tieto opatrenia viedli k výraznému zníženiu prestojov výroby a zvýšeniu produktivity na pracovisku. Výsledky ukazujú, že správna kombinácia technických inovácií, efektívneho plánovania a monitorovania výrobných procesov môže viesť k významnému zlepšeniu výkonnosti výrobných systémov.