Slovakia´s Trade and Investment Relations with the Czech Republic and the Impact of the Inflow of Foreign Direct Investment on GDP per Capita and Unemployment in Slovak Republic - Zubaľová, Ľubica, 1969-
Medzinárodný obchod je kľúčovou zložkou nesmierneho významu pre slovenskú aj českú ekonomiku, preto sme sa rozhodli preskúmať vývoj vzájomných obchodných a investičných vzťahov z pohľadu Slovenska. Cieľom článku je na základe vedeckých metód zhodnotiť vývoj a význam obchodných a investičných vzťahov Slovenska s Českom a overiť vplyv prílevu priamych zahraničných investícií na HDP na obyvateľa a mieru nezamestnanosti. Na určenie trendu vývoja exportu tovaru a prílevu priamych zahraničných investícií sme použili základný index, na vyhodnotenie medziročného vývoja exportu tovaru a tokov priamych zahraničných investícií sme použili reťazový index a na preskúmanie závislosti medzi prílevom priamych zahraničných investícií z Česka na rast HDP na obyvateľa a nezamestnanosť na Slovensku sme použili Pearsonov korelačný koeficient.