Činnosť zločineckej skupiny a legalizácia výnosu z trestnej činnosti - vzájomné súvislosti - Cádra, Rudolf
Účelom činnosti zločineckej skupiny je dosiahnutie čo najväčšieho zisku, čo logicky predpokladá záujem vedenia zločineckej skupiny na vytvorení takého zisku, ktoré sú rádovo podstatne vyššie ako výnosy, ktoré dokáže zločinecká skupina spotrebovať bez potreby ich legalizácie. Spotrebovávanie výnosov z trestnej činnosti v rámci legálneho trhu však prináša riziko záujmu represívnych orgánov štátu, a teda pri eliminovaní rizika spojeného so záujmom represívnych orgánov štátu o jednotlivých členov zločineckej skupiny je nevyhnutné investovať ďalšiu časť nelegálnych výnosov z trestnej činnosti zločineckej skupiny do rôznych legalizačných štruktúr tak, aby mohla byť časť výnosov z trestnej činnosti následne nimi nerušene a legálne užívaná. Ide o časť výnosov z trestnej činnosti, ktorých spotrebovávanie si vyžaduje ich legalizáciu. Činnosťou zameranou na legalizáciu výnosu z trestnej činnosti dochádza k páchaniu trestného činu legalizácie výnosu z trestnej činnosti (§ 233 – § 234 TZ). Z uvedených dôvodov, je však zrejmé, že páchanie trestného činu legalizácie výnosu z trestnej činnosti je obvykle previazané z trestnou činnosťou páchanou zločineckou skupinou.