„Green skills“ a ich význam v aplikačnej praxi colných orgánov - Kuko, Peter
V poslednom desaťročí sa environmentálne otázky stali jednou z najdôležitejších problematík v medzinárodnom spoločenstve. Prirodzene, EÚ ako jeden z najvýznamnejších obchodných blokov reflektovala na medzinárodné ambície s cieľom zachovania životného prostredia. Medzi základné ciele vytýčené v politikách EÚ zaraďujeme zastavenie klimatických zmien, úbytok biodiverzity a jeho postupnú obnovu, ako aj boj proti znečisťovaniu životného prostredia. Uvedené výzvy si vyžadujú koordinovaný postup členských štátov EÚ a ich orgánov. Jedným z najúčinnejších spôsobov zabezpečujúcich kontrolu nad dovozom tovaru cez hranice je colné právo.