Endogenous Money Supply Theories and Their Main Implications - Aradványi, Péter
Na rozdiel od skorších exogénnych prístupov sa v súčasnosti akceptuje, najmä medzi menovými expertmi, že tvorba a uvádzanie peňazí do obehu v moderných finančných systémoch je endogénny proces. Stále však existuje značné oneskorenie pri vyvodzovaní viacerých záverov. Článok predstavuje to, čo autori považujú za najdôležitejšie dôsledky pre súbor nástrojov menovej politiky, implementáciu menovej politiky a medzinárodné toky kapitálu. Endogénny prístup k tvorbe peňazí môže pomôcť poskytnúť pevnejší základ pre analýzy a vyhnúť sa možným chybám v hospodárskej politike.