Geoeconomic Fragmentation in the Western Balkans - Ginter, Tamás
Geoekonomická fragmentácia sa stala jednou z najaktuálnejších tém v medzinárodnej ekonómii. Práca sa zameriava na geoekonomickú fragmentáciu na západnom Balkáne pomocou deskriptívnej analýzy obchodných tokov s každým z hlavných obchodných partnerov regiónu v rokoch 2010 až 2023. Okrem podrobného obrazu štruktúr obchodných partnerov ekonomík v regióne sa skúma, či možno identifikovať geoekonomickú fragmentáciu (rastúci obchod v rámci geopolitického bloku). Zistenie, že západný Balkán obchoduje prevažne s EÚ a v rámci regiónu. Obchodné vzorce s Ruskom a Čínou vykazujú zmiešané znaky a neexistujú žiadne jasné známky geoekonomickej fragmentácie. Práca preto podporuje literatúru, ktorá uvádza, že doteraz bola geoekonomická fragmentácia v strednej, východnej a juhovýchodnej Európe skôr možným politickým naratívom než ekonomickou realitou.