Sustainability and Climate Risk Analysis of Gold as a Central Bank Reserve Asset - Marczis, Dávid
Zlato je drahý kov s niekoľkými funkciami: už tisíce rokov sa používa v šperkoch a keďže slúži ako uchovávateľ hodnoty a má ďalšie špeciálne finančné vlastnosti, používa sa aj ako investičné aktívum. Zlato tiež zohráva významnú úlohu v rezervách centrálnych bánk, predovšetkým ako bezpečné aktívum a diverzifikátor. Klimatická zmena môže mať negatívne sociálne a ekonomické dôsledky, ako je zintenzívnenie geopolitického napätia a rastúca inflácia, čo môže zvýšiť dopyt po bezpečných aktívach vrátane zlata. Vzhľadom na úlohu, ktorú zlato zohráva v rezervách centrálnych bánk, je dôležité pochopiť aj jeho klimatický rizikový profil. Hodnotenie fyzických a prechodných rizík investícií do zlata. Hlavným posolstvom analýzy je, že zlato ako konečný produkt je prakticky nezničiteľné a preto je jeho fyzická expozícia voči riziku zanedbateľná, ale jeho prechodný rizikový profil sa nedá jasne určiť.