Robo Sapiens Bankerius: An Ideally Designed Humanoid Banking Service Robot? - Prisznyák, Alexandra
Autonómne inteligentné roboty zohrávajú čoraz významnejšiu úlohu v bankovom sektore. Prijatie a vnímanie týchto robotov ako sociálnych aktérov závisí od rôznych faktorov. Prostredníctvom procesu antropomorfizácie ľudia pripisujú robotom vlastnosti podobné človeku, vzorce správania alebo zámery. Esej skúma antropomorfizáciu bankových robotov a skúma interakcie medzi kľúčovými vlastnosťami robotov: sociálnymi zručnosťami, funkčnosťou a vzhľadom. Predstavuje teoretický koncept ideálne navrhnutého „Robo Sapiens Bankerius“. Prieskum založený na dotazníkoch, do ktorého bolo zapojených 26 robotov a ktorý sa zameral na hodnotenie antropomorfného vzhľadu bankových robotov, sa uskutočnil v rokoch 2023 až 2025. Zistilo sa, že väčšina respondentov uprednostňovala roboty menej podobné človeku. Vek, pohlavie, obavy a postoje nepreukázali žiadnu významnú koreláciu s výberom robota. Analýza otvorených odpovedí odhalila kompromisy medzi sociálnymi schopnosťami, funkčnosťou a vzhľadom robotov. Tieto zistenia poukazujú na nové smery výskumu a poskytujú príležitosť porovnať výsledky s medzinárodnou literatúrou.