Real Assets and Subjective Well-Being: Using a Novel Measure for Relative Effects - Brokešová, Zuzana, 1985-
Skúmanie vzťahu medzi reálnym majetkom domácností a spokojnosťou so životom na Slovensku s využitím mikrodát z Prieskumu financií a spotreby domácností (HFCS) z roku 2017. Zistila sa silná pozitívna súvislosť medzi hodnotou reálneho majetku a spokojnosťou so životom. Na posúdenie, či je tento vzťah riadený relatívnymi, a nie čisto absolútnymi efektmi, autori využívajú jedinečnú vlastnosť slovenského HFCS: paradáta anketára. Konkrétne autori používajú hodnotenia anketárov o kvalite bývania respondenta v porovnaní s kvalitou blízkych domov. Tieto paradáta poskytujú nový lokálne uzemnený referenčný bod pre hodnotenie pozičných efektov - pravdepodobne s väčšou platnosťou ako konvenčné prístupy založené na ľubovoľne definovaných porovnávacích skupinách. Autori ukazujú, že reálny majetok funguje ako pozičný tovar, pričom porovnania smerom nadol majú silnejší vplyv na pohodu ako porovnania smerom nahor. Odhadujú, že približne 7 % celkového vzťahu medzi reálnym majetkom a spokojnosťou so životom možno pripísať relatívnym obavám.