Zamestnávanie mladistvých a študentov – povinnosti, podmienky a náležitosti - Beňová, Zuzana
Mladistvých možno nielen z pohľadu pracovného práva, ale vo všeobecnosti považovať za špecifickú skupinu osôb. Nie je preto prekvapením, že pri ich zamestnávaní sa nich vzťahujú špecifické podmienky a pravidlá, ktoré majú v prvom rade zabezpečiť ich ochranu. Pokiaľ sa pozrieme na Zákonník práce, ktorý možno chápať ako základnú právnu normu pri procese zamestnávania, ten za mladistvého považuje zamestnancov mladších ako 18 rokov.