Ruský plyn má v EU dostat stopku do konce roku 2027 - Liška, Zdeněk
Európska komisia v júni predložila ambiciózny návrh na postupné zastavenie dovozu ruského zemného plynu a skvapalneného zemného plynu (LNG) do EÚ, ktorý má úplne nadobudnúť účinnosť do konca roka 2027. Návrh vychádza z plánu REPowerEU, ktorého cieľom je znížiť energetickú závislosť EÚ na Rusku a posilniť energetickú bezpečnosť a nezávislosť EÚ. Ďalším cieľom je taktiež prerušiť tok peňazí, ktoré môžu podporovať ruskú armádu. Návrh počíta taktiež s právnou ochranou proti možným ruským žalobám kvôli predčasne zrušeným kontraktom.