Circular Economy in International Trade: Challenges and Opportunities for Global Value Chains - Bato, Vladyslav, 2000-
Obehové hospodárstvo sa snaží oddeliť rast od environmentálnej degradácie uzatváraním materiálových cyklov a podporou opätovného použitia, opráv a recyklácie. Zatiaľ čo obehové hospodárstvo získava čoraz väčšiu popularitu na národnej a regionálnej úrovni, najmä v politických rámcoch, ako je Európska zelená dohoda, jeho globálna integrácia prostredníctvom medzinárodného obchodu a globálnych hodnotových reťazcov (GVC) zostáva obmedzená a fragmentovaná. Keďže sa ekonomiky snažia minimalizovať odpad a predĺžiť životný cyklus materiálov, medzinárodný obchod sa stáva kľúčovým faktorom, ktorý umožňuje alebo naopak prekáža realizáciu obehového hospodárstva v globálnom meradle.