Znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego oraz statusu socjo-ekonomicznego w różnicowaniu zrównoważonych i prozdrowotnych zachowań żywieniowych osób starszych - Gajda, Robert
Zdravie podporujúce, a najmä udržateľné, stravovacie návyky u starších dospelých a ich determinanty si vyžadujú ďalší výskum. Cieľom tejto štúdie bolo identifikovať udržateľné a zdravie podporujúce stravovacie návyky u starších dospelých, berúc do úvahy demografické, socioekonomické faktory a faktory potravinovej bezpečnosti. Prierezová štúdia bola vykonaná medzi 500 staršími dospelými vo veku 60 rokov a viac, na prelome apríla a mája 2025 v Dolnosliezskom regióne. Na posúdenie udržateľných a zdravých stravovacích návykov bola použitá škála Udržateľné a zdravé stravovanie (SHE); demografické a socioekonomické charakteristiky boli adaptované z dotazníka KomPAN, pričom socioekonomický status bol hodnotený pomocou indexu SES (Socioeconomic Status).