Modern HR Approaches in Relation to the Financial Performance of SMEs - Jašková, Dana
Malé a stredné podniky (MSP) sú kľúčovými hybnými silami tvorby bohatstva a zamestnanosti v ekonomikách. V dnešnom čoraz dynamickejšom a neistejšom podnikateľskom prostredí musia MSP prijať moderné systémy riadenia ľudských zdrojov, aby zlepšili finančnú výkonnosť a získali konkurenčnú výhodu. Štúdia skúma vzťah medzi systémami vysokovýkonnej práce (HPWS - High Performance Work Systems) a finančnou výkonnosťou organizácie (FP - Financial Performance) so zameraním na empirické overenie sprostredkujúcich účinkov prostredníctvom prísneho porovnávania modelov s cieľom posilniť robustnosť zistení. Okrem posúdenia priameho vzťahu medzi HPWS a FP štúdia skúma sprostredkujúce úlohy reputácie MSP a sociálnej hodnoty MSP. Primárnym cieľom je kvantifikovať tieto vzťahy v kontexte postupov riadenia ľudských zdrojov v slovenských MSP.