Informačná spoločnosť - Kleinová, Michaela
Informačná spoločnosť je fenomén, ktorý je výsledkom rýchleho technologického pokroku a globálnej digitalizácie. Článok mapuje historický vývoj až po súčasnú éru internetu, umelej inteligencie a kyberpriestoru. Analyzuje zásadné zmeny, ktorými ľudstvo prešlo v oblasti ekonomiky, vzdelávania, komunikácie a kultúry a poukazuje na kľúčové faktory formovania dnešného digitálneho prostredia. Pozornosť je venovaná aj výhodám, ktoré moderné technológie prinášajú, ale aj nevýhodám a rizikám, ako sú kybernetické hrozby, šírenie dezinformácií, či digitálna priepasť. Kyberbezpečnosť a digitálna gramotnosť predstavujú kľúčové a nevyhnutné podmienky pre vytváranie bezpečného a zodpovedného prostredia pre používateľov a konzumentov informácií. Článok sa tiež zaoberá integráciou digitálnych nástrojov do vzdelávania a odkazuje na odporúčania a stratégie OECD, ktoré podporujú inkluzívny a udržateľný rozvoj informačnej spoločnosti.