Opatrenia potravinárstva, maloobchodu a gastronómie pre znižovanie potravinového odpadu - Masár, Ivan
Pozornosť, venovaná znižovaniu potravinového odpadu v potravinárskom odvetví a v maloobchode predstavuje príležitosti pre zvýšenie potravinovej bezpečnosti, ochranu prírodných zdrojov a zmiernenie nepriaznivých účinkov na klímu. Nespotrebované potraviny, dopravované na skládky produkujú metán, ktorý má o 25 % silnejšie účinky, ako oxid uhličitý. V celosvetovom meradle sa potravinový odpad podiela 10 % na celkových emisiách oxidu uhličitého. Najväčšie množstvo potravinového odpadu nevzniká v rámci jednotlivých potravinárskych podnikov, ale je výsledkom vzájomného pôsobenia iných faktorov. Niekoľko konkrétnych príkladov postupov a nápadov, zameraných na redukciu potravinového odpadu, ktoré uplatňujú významné potravinárske a maloobchodné potravinárske spoločnosti.