Voľne pohodený odpad a spôsoby vysporiadania sa s ním v európskych štátoch - Trošanová, Mária
Koniec životnosti výrobku, či obalu by mal vyústiť k zamysleniu, ako s týmto odpadom ďalej nakladať – pre spotrebiteľa, ako ho vytriediť, aby sa z neho pozitívne využilo čo najviac. V ideálnom svete to znamená, aby sa najprv odpadu predišlo, opätovne sa použil, opravil, potom správne vytriedil a následne zrecykloval, premenil na energiu a až v poslednej možnosti skládkoval. A potom je tu tá časť behaviorálna. Princípom, že odpad na zem nepatrí, rozumie väčšina. A aj napriek tomu vidíme okolo seba ohorky, obaly od pochutín, až po nezákonne umiestnený odpad, ľudovo nazývaný "čierne skládky".