Preventívne opatrenia v záujme zabezpečenia bezpečnosti práce - Hrtánek, Ladislav
Právna úprava ustanovuje, akým spôsobom sa má zamestnávateľ správať tak, aby došlo k znižovaniu rizík možného ohrozenia bezpečnosti zamestnancov, ktorí vykonávajú závislú prácu. Zamestnávateľ si musí plniť právne povinnosti, ktoré sa týkajú zabezpečenia preventívnych opatrení bezpečnosti práce. Preventívne opatrenia pritom musia byť permanentne vyhodnocované a prispôsobené aktuálnym podmienkam, ktoré u zamestnávateľa platia. Prevencia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci súvisí taktiež s preventívnym aspektom pracovnoprávnej zodpovednosti, ktorý ustanovuje kogentná právna úprava. Taktiež platia aj jednotlivé preventívne opatrenia bezpečnosti práce, dané osobitnou právnou úpravou.