Krádeže potlačí komplexné zabezpečenie - Kapitán, Peter
Aj keď sa s ohľadom na počet krádeží označuje za zlomový okamih leto 2024, keď začala platiť novela Trestného zákona, ktorá zvýšila hranicu škody pri trestnom čine z 266 na 700 eur, obchodníci si tento nepríjemný trend všímajú už dlhší čas. Tovar podľa nich začal častejšie miznúť od nástupu prudkej inflácie v roku 2022, kvôli čomu začali postupne podnikať aj prvé preventívne opatrenia, napríklad čipovanie vybraných druhov tovaru. Širší kontext však ukazuje, že s podobnými problémami čoraz viac zápasia aj predajcovia v ďalších európskych krajinách. Problémom pritom nie sú len krádeže, ale najmä rastúca agresivita ľudí v obchodoch.