Vymedzenie pojmu „výrobok“ na účely dizajnového práva - Hazucha, Branislav
Vymedzenie pojmu „výrobok“ na účely dizajnového práva zásadne ovplyvňuje rozsah predmetu právnej ochrany ním poskytovanej. Hoci je veľmi široko vymedzený v súčasnom európskom a slovenskom dizajnovom práve, aby zahŕňal najrôznejšie priemyselné a remeselné výrobky, v praxi bežne vyvstávajú viaceré prípady, v ktorých je treba skúmať, či daný predmet spĺňa požiadavky na výrobky ustanovené v dizajnovom práve, ako je to pri umelo vytvorených tvaroch melónov, rajčín, dreva, tetovaniach, bodypaintingu, stavbách a iných konštrukciách, ako aj mnohých ďalších druhov produktov. Uvedené problémy súvisia so zásadnými zmenami v tradičnom chápaní priemyselných a remeselných výrobkov, ktoré spôsobili podstatné rozšírenie pojmu „výrobok“ európskym dizajnovým právom. Článok preto skúma súčasnú aplikačnú prax na európskej a národnej úrovni vrátane viacerých otvorených otázok týkajúcich sa netradičných druhov priemyselných a remeselných výrobkov.