Zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady - Ivanáková, Daniela
Miestne dane a poplatky sú odvody, ktoré ukladajú obce alebo vyššie územné celky prostredníctvom všeobecne záväzných nariadení. Medzi miestne dane patria napríklad daň z nehnuteľností, daň za psa, daň za užívanie verejného priestranstva a daň za ubytovanie. Okrem daní sem spadajú aj poplatky, a to poplatok za komunálny odpad. Daň z nehnuteľností platí vlastník nehnuteľnosti, pričom výšku sadzby si určuje obec vo svojom všeobecne záväznom nariadení. Sadzba sa líši podľa typu nehnuteľnosti, a to či je určená na bývanie, podnikanie alebo priemysel.