Zákon o miestnom poplatku za rozvoj - Ivanáková, Daniela
Miestny poplatok za rozvoj je poplatok, ktorý sa platí obci alebo mestu pri stavebnej činnosti – teda ak niekto stavia novú budovu alebo podstatne mení existujúcu. Tento poplatok slúži na to, aby sa obec mohla podieľať na ﬁnancovaní infraštruktúry, čiže cesty, chodníky, zeleň, škôlky, verejné osvetlenie a pod., ktorú stavby využívajú. Poplatok platí stavebník, t. j. osoba, v prospech ktorej sa vydáva stavebné povolenie a tiež sa platí za stavbu, ktorá podlieha stavebnému povoleniu, ale nie ohláseniu drobnej stavby. Poplatok sa platí len vtedy, ak obec alebo mesto vydalo vlastné všeobecne záväzné nariadenie, ktorým poplatok zaviedlo. Poplatok sa vyberá za novostavby alebo prístavby stavieb, medzi ktoré patria rodinné domy a bytové domy, administratívne a obchodné budovy, priemyselné haly, výrobné objekty, garáže, sklady, hotely, školy, nemocnice, atď.